Musicals

Ik hou enorm van musicals. De eerste musical die ik zag was toen ik een jaar of 8 was en ik ben toen met mijn tante, mama en zusje naar de musical 'Suske en Wiske, de musical' gaan zien. Toen vond ik dat zeer spectaculair want rond het publiek was het podium in een cirkel waardoor men het publiek telkens mee schoof als de acteurs verder naar links of rechts gingen.

Dan heb ik jarenlang geen musical gezien en ook geen interesse getoond in musicals, tot we in 2002 met 't school naar 'Romeo & Julia - Van haat tot liefde' zijn gaan zien, die musical vond ik prachtig en staat nog steeds op mijn nummer 1 van favorieten. Mooie muziek, mooie kledij en goed bedacht, vb als er iets in de musical kwam over de dood (of iemand die binnenkort dood ging) dan kwam 'De dood', een vrouw helemaal in het wit gekleed, die achteraan het decor zachtjes danste.

http://members.multimania.nlOok gingen we met school naar Umoja kijken, een iets andere musical, hier kan je mijn verslag van toen lezen:

Umoja – The spirit of togetherness is een werveldende musical met veel Afrikaanse drums, sensuele dans en wervelende muziek, verhaaltechnisch begeleid door een zingende spreker/sprekende zanger. Het verhaal word gedeeltelijk aan ons verteld, maar vooral gezongen, in een mix van Engels, een of meerdere Afrikaanse talen en Zuid-Afrikaans.

Het verhaal begint als hij nog klein is, en de muziek bij zijn stam vooral ritmisch is. Een groot aantal stamleden voeren een drum- en dansperformance op om een ritueel van vroeger uit te beelden. Veel stampende voeten, zware handgemaakte muziekinstrumenten en oerklanken zoals we die alleen uit de traditionele films over Afrika kennen.
Natuurlijk groeit onze Afrikaanse held langzaam op en zoals hij zelf al zegt “We can only be sure of one thing: everything changes”, verandert ook de muziek. De muziek word sneller, opzwepender en met nog meer mensen wordt een indrukwekkende mix van zang, dans en muziek tentoongesteld. De cast van ca 50 mannen en vrouwen die de hele tijd continue in een schitterende choreografie op de vloer staan brengt de zaal in vervoering met veel variatie. Als de spreker ouder wordt, trouwt en kinderen krijgt, veranderd de muziek in een snellere, meer ruwe combinatie van zang en dans. De muziek is veranderd door de toevoeging van melodieus slagwerk. De vrouwen zitten nu vaker alleen thuis en ook daaraan wordt muzikaal aandacht besteed met meer sobere klanken en een aantal a capella nummers.
 
Even later gingen we naar het toneelstuk "de dood van een handelsreiziger" zien, een toneelstuk wat ik echt niet goed kon appreciëren.


Het toneelstuk is geschreven in 1949 door Arthur Miller. Het stuk bestaat ook al 55 jaar en is dus een kleine klassieker geworden.
Acteurs: Benny Claessens, Gilda De Bal, Josse De Pauw,…

Het toneelstuk gaat over een man op leeftijd die 2zonen heeft en een vrouw, die huisvrouw is. Het verhaal speelt zich af op de avond voor de man zijn fatale zelfmoord. De man wil dat zijn 2zonen worden zoals hij, de jongste zoon doet alles er goed. Hij volgt het voorbeeld op van zijn vader en is dus handelsreiziger geworden, en gaat binnenkort trouwen. De oudste zoon wil zijn zin doen. En heeft zijn ouders wijsgemaakt dat hij in een landbouwbedrijf werkt. Dit is natuurlijk gelogen, in het echt zat hij in de gevangenis. Aan de oudste, ook wel het probleemkindje, wordt de meeste aandacht gegeven. Dit is nadelig voor de jongste, die ook wel aandacht en liefde van zijn ouders wil. Hem zie je de hele tijd aandacht vragen zonder dat er een respons op komt. Je ziet in het stuk flashbacks over het leven van de vader. Verder zie je ook dat de vader erotische gedachten(dromen) heeft en dat hij zijn maandloon een tijd leent bij de buurman. De man is na 36jaar dienst ontslagen omdat hij met zijn auto tegen een boom wilde rijden, zodat hij dood zou gaan. De vrouw weet natuurlijk al een tijdje dat har man ontslagen is, maar laat hem en de hele familie eigenlijk in een droomwereldje leven. De moeder praat na een tijdje met de zonen over de vader zijn ontslag en ze ontdekken dat hij zelfmoord wilde plegen. De vader wil bij zijn dode broer zijn en denkt nog vaak aan hem en aan de kans om met hem mee te gaan naar Afrika. Maar die kans heeft hij vroeger laten gaan omdat hij handelsreiziger wilde worden. Daar verdiende je veel geld mee had hij gehoord. Niet dus.
Op het einde van het stuk zie je dat de oudste zoon het contract verbreekt met zijn ouders. Hij vind zijn vader een grote nul. Hij wil al zijn miserie niet meer wegsteken voor de buitenwereld. Toch gaat hij nog even smeken bij de vader om vergiffenis.
Nadien pleegt de vader zelfmoord.


Sindsdien heb ik veel musicals en operettes gaan zien, jaja, zelfs operettes. Met mijn schoonmama gingen we 3 keer per jaar naar een operette zien. En hoewel ik toch een voorkeur heb voor musicals, heb ik toch veel mooie operettes gezien.

De operette 'Gravin Maritza' was de eerste operette die ik zag en die vind ik nog steeds de mooiste.


Dit toneelstuk is geschreven door Emmerich Kálmàn.
Acteurs: Gravin: Carla Schroyen, Graaf Tassilo: kris Wouters; Lisa: Priske Dehandschutter..

Eerste bedrijf: Voor het slot van Gravin Maritza.
Terwijl gravin maritza zich ergens anders amuseert en zich nauwelijks om haar landgoed bekommert, zorgt rentmeester Török voor alles. Ze hebben elkaar persoonlijk nooit ontmoet en Maritza weet ook niet dat hij zich achter de naam Graaf Tassilo verbergt. Door een ongelukkige gebeurtenis heeft hij zijn landgoed moeten verpanden en zijn officierscarrière moeten opgeven. Hij vervult nu deze post om voor zijn zus Lisa, die nog niets van deze catastrofe afweet, een bruidsschat te kunnen sparen. Tot verassing van iedereen zal Maritza vandaag met haar gezelschap op het slot arriveren om er haar verloving te vieren met een zekere Kolomán Zsupán, een fantasiefiguur. Daarmee wil zij talrijke aanbidders op afstand houden. De verlovingsaankondiging komt in alle kranten te staan. Tot Maritza’s ontsteltenis meldt zich een echte baron Kölöman Zsupán uit Varasdin. Aan en zij kan niets anders doen dan het spelletje met hem verder te spelen. Bij het gezelschap is er ook Lisa, met die Maritza enige tijd geleden vriendschap heeft gesloten. Lisa begrijpt niet wat Tassilo hier onder de naam Török doet, maar vermoedt dat het gaat om één of ander galant avontuur. Tassilo laat haar in de waan.

Tweede bedrijf: In het slot van Gravin Maritza, Vier weken later.
Tassilo vervult nog steeds zijn taak als rentmeester en is tot zijn oren verliefd op de charmante Maritza. Zsúpan heeft weinig geluk bij zijn “verloofde” en zo ontwikkelt zich een tedere verhouding tussen hem en Lisa. Tassilo kan zich moeilijk in zijn positie schikken. Hij schrijft een brief aan een vriend, maar deze valt ongelukkig genoeg in de handen van Maritza, die de inhoud verkeerd begrijpt en Tassilo ervan verdenkt dat het hem om haar geld te doen is. Met een grote som geld ontslaat ze hem op staande voet. Toch is Maritza jaloers als ze ziet hoe Tassilo Lisa omhelst, want van de familierelatie weet zij nog niets af.

Derde bedrijf: In het slot van Gravin Maritza, de volgende dag.
Tassilo komt terug op het landgoed om nog enkele dingen aan Maritza over te dragen. Beiden zijn echter te trots voor een verzoening. Maar net als Tassilo wil weggaan, komt zijn tante, Vorstin Cuddenstein als reddende engel. Om haar neef te helpen, heeft ze alle schulden betaald en zijn goederen kan hij weer onbelast in bezit nemen. Hoewel Tassilo eerder hulp heeft geweigerd, neemt hij deze nu maar al te graag aan. Nu kan hij als gelijke tegenover Maritza staan. En zo komt alles eindelijk goed. Zsúpan doet van harte afstand van zijn schijnverloofde, want Lisa heeft toegezegd hem naar Varasdin te zullen volgen.

De laatste operette die ik zag was 'Masker in Blauw' gespeeld door het Vlaams muziek theater uit Heist op den Berg. Het was ook dit gezelschap die 'Gravin Maritza' speelde. Dat is een gezelschap die ik zeer graag zie spelen, de acteurs zijn geweldig. Eén van die acteurs is Jeroen Maes, de acteur die vaak Sidonia (Suske en Wiske) speelt.Van de musicals waar het mogelijk is, koop ik de dvd van. Ik ben nog wel op zoek naar de dvd van de musical Romeo&Julia, maar ik denk dat daar geen dvd van gemaakt is. Wel heb ik de dvd van vb Daens, studio 100 De kleine zeemeermin, studio 100 sneeuwwitje, ...

En dan is het nu tijd voor wat media, hier onder kan je fragmenten van operettes die ik zag zien, ook stukken van musicals zal ik hier bij zetten.

VMT - De zigeunerbaron


Belle en het Beest


Daens