multiple sclerose

Lieve vrienden, aangezien er langs verschillende kanten al vragen komen, mogen jullie het ook weten..
2 weken geleden werd bij mij de diagnose "RR MS" gesteld.
Vanaf nu moet ik naar mijn lichaam luisteren, vaak rusten, stressmomenten vermijden, niet meer in overdrive gaan.. en vooral genieten van het leven.. wie weet leer ik dat ooit wel.


Sinds de geboorte van Elise 6 weken geleden had ik last van een slapende voet en slapende vingers aan linkerkant. Ook had ik barstende koppijn. Op dat moment niet al te druk om gemaakt tot ik opstond met de hele linkerkant van mijn lichaam dat sliep. Op vrijdag toch maar afspraak gemaakt bij de dokter, waar ik maandagmorgen bij terecht kon.
Zaterdag en zondag voelde ik het fel verergeren waardoor ook mijn buik, rug, billen en borsten gevoelloos werden.

Maandagmorgen bloed laten prikken bij dokter, die resultaten had ik dinsdagavond maar ik stond dinsdag op met gevoelloosheid aan de rechterkant. Een deurklink openen ging niet meer, flesje drinken openen ging niet, ..

Dus ben ik mijn bloedresultaten bij dokter gaan halen, die bleken perfect in orde en naar spoed gereden.

Op spoed hebben ze dadelijk ct scan gemaakt van mijn hoofd, ruggenmergpunctie gedaan. Woensdag nmri van hoofd en nek, alsook hersenactiviteitmeting, gekeken of alles in mijn hersenen binnenkomt als ik vb mijn handen of voeten beweeg, ogen gecontroleerd etc..

Op de ct scan zagen ze al dadelijk een grijze vlek in mijn hersenen. Blijkt dat er verschillende ontstekingen in mijn hersenen zitten.

De verpleegsters drongen er op aan dat mijn partner en boeleke bij mij int ziekenhuis bleven slapen en toen we rustig op een eigen kamer lagen kwam de dokter met het nieuws..

90% zeker zijn ze dat ik MS heb.
Dadelijk zijn ze met een cortisonekuur gestart voor 5 dagen.

Maandag mocht ik dan naar huis.
We zijn een week lang goed verzorgd in het ziekenhuis, alle verpleegsters waren zot van Elise. Zelf ben ik gestopt met borstvoeding geven omdat ik geen risico wil lopen dat Elise iets van de medicatie binnen krijgt.

Woensdag hebben ze nog een nmri gedaan van mujn ruggewervel.

Op vrijdag moest ik dan bij de specialist komen. Het is idd MS. Er wordt direct al medicatie opstarten die de opflakkeringen gaat onderdrukken. 3 keer per week een inspuiting. Ook 60 beurten kinesist om het voos gevoel wat minder ongemakkelijk te laten voelen en mijn fijne motoriek terug te krijgen. De voosheid kan tot 2 maand blijven duren..
Op de scan is te zien dat ik ook littekens in rug en nek heb van een vorige opflakkering (waar ik waarschijnlijk niks van opgemerkt heb). En 3 nieuwe ontstekingen in hoofd en paar in rug. Die zorgen nu voo de gevoelloosheid in mijn lichaam. De cortisone van vandeweek gaat de ontstekingen genezen waardoor mijn zenuw zichzelf terug kan herstellen en ik er hopelijk weinig last van zal ondervinden.

Vanaf nu moet ik naar mijn lichaam luisteren, vaak rusten, stressmomenten vermijden, niet meer in overdrive gaan.. en vooral genieten van het leven.. wie weet leer ik dat ooit wel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten