Thin Lizzy @ Trix

Thin Lizzy is een Ierse hardrockband. De kern van de band vormden zanger en bassist Phil Lynott (1949-1986) en drummer Brian Downey.

De samenstelling van de band wisselde in de loop der jaren regelmatig. Naast frontman zanger/bassist Phil Lynott waren de opmerkelijkste leden Brian Robertson en Scott Gorham. Gary Moore speelde gitaar op enkele nummers, maar zijn rol in de band was niet erg groot. Kenmerkend voor de groep was de opstelling waarin twee leadgitaristen centraal stonden. Deze opstelling werd later vaak gekopieerd door bands als Iron Maiden. Phil Lynott stond bekend als een extravagante maar briljante zanger, bassist, componist en poëet.

Een van de eerste nummers die de band uitbracht was Whiskey in the jar, een hardrockuitvoering van een Ierse traditional. Later is dit nummer in een nog hardere versie door Metallica uitgebracht. De grote doorbraak van Thin Lizzy kwam echter met het nummer The boys are back in town (1976). In 1983 hield de groep op te bestaan.

Op 1ste Kerstdag 1985 werd Lynott na een kerstfeest met spoed opgenomen in een kliniek in Salisbury, vanwege lever- en nierfalen. Hij overleed er uiteindelijk op 4 januari 1986 aan hartfalen en longontsteking. Het jarenlange gebruik van drugs, en dan met name heroïne had zijn lichaam gesloopt.

Nog steeds vindt er ieder jaar tijdens de sterfdag van Philip Lynott een tribute-happening plaats in Dublin, Ierland, the Vibe for Philo, waarbij de moeder van Lynott (Philomena) altijd een prominente rol speelt en vele coverbands acte de presence geven. Ook Nederlandse Lizzy-coverbands hebben daar vaak gespeeld.

Scott Gorham en John Sykes hebben enige jaren geleden de naam Thin Lizzy nieuw leven ingeblazen. Zij toerden toen onder die naam met Michael Lee op drums en Marco Mendoza op bas. John Sykes nam de zang en gitaar voor zijn rekening en Scott Gorham completeerde de band met zijn herkenbare gitaarspel. In 2007 heeft Michael Lee afscheid genomen en heeft Tommy Aldridge zijn plaats ingenomen.

Op 30 juni was op de website van de band te lezen dat John Sykes de band heeft verlaten. Hij heeft aangegeven zijn eigen muziek weer te willen spelen en te gaan toeren met zijn eigen muzikanten onder de naam John Sykes. De Thin Lizzy-tour van 2009 is hiermee komen te vervallen, en was de toekomst van Thin Lizzy als touring rocklegend halverwege 2009 uiterst onzeker.

In mei 2010 werd bekend gemaakt dat Scott Gorham weer een nieuwe line-up van Thin Lizzy heeft gevormd en dat er vanaf Januari 2011 getoerd gaat worden. De eerste 13 concertdata in het Verenigd Koninkrijk staan gepland, en ook zal er opgetreden worden tijdens de memorial in Dublin op 4 januari, de 25e sterfdag van Philip Lynott. Naast de originele bandleden Scott Gorham, drummer Brian Downey en toetsenist Darren Wharton zullen voormalig Whitesnake-bassist Marco Mendoza, Def Leppard gitarist Vivian Campbell en The Almighty-zanger Ricky Warwick de line-up completeren.

Op 6 februari 2011 overleed oud-Thin Lizzy bandlid Gary Moore.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten