Premiere Hamlet @ Fakkeltheater Antwerpen.


Op 20-01-2012 was het de première van Hamlet, prachtig gebracht door verscheidene bekende gezichten. Het is sowiso een moeilijk stuk met prachtige teksten. Vele Bv's kwamen hun collega's bewonderen. Onder andere Jacky Lafon, Leah Thys, Paul Ricour, Anne Somers, Sally Jane Hoorebeecke, Janine Bisschops, Robert De La Haye, Katja Retsin, Jan Schepens, Lulu Aertgeerts en vele andere..

Het verhaal van Hamlet kent vrijwel iedereen, niet?  Geschreven door William Shakespeare en het gaat over de Prins van Denemarken, Hamlet. Het toneelstuk is vooral bekend door de zin "To be or not to be (That is the question)".. 2 weken de dood van de koning (Hamlet's vader) trouwt zijn moeder met de broer van de koning. De geest van Hamlet's echte vader spookt 's nachts rond het kasteel. Op een nacht verteld de geest aan Hamlet dat hij werd vermoord en hoe dit gebeurde. Ook verteld hij dat zijn broer, Claudius, de moordenaar is. Hamlet weet niet wat hij moet doen en of de geest wel de waarheid spreekt, of is het een kwade geest met duistere krachten die hem tot slechtheid proberen te verleiden? En indien de geest de waarheid spreekt, moet Hamlet dan zijn vader wreken en Claudius vermoorden?

Hamlet besluit dat hij eerst zeker moet zijn dat Claudius wel zeker de moordenaar is en besluit een kort toneelstuk te laten spelen over de moord, waarbij hij Claudius goed in't oog houdt. Claudius reageert furieus op het toneelstuk en Hamlet weet nu zeker dat Claudius zijn vader vermoord heeft om zelf op de troon te kunnen zitten. Hamlet doet alsof hij gek is, om zo verwarring te zaaien. Hamlet's moeder, Gertrude, wil met Hamlet praten. Hamlet's gedrag maakt de koningin bang en ze roept om hulp, waardoor Polonius die zich achter het gordijn had verstopt zijn aanwezigheid verraadt. Hamlet denkt dat het de koning is en schiet hem neer.

Ophelia, dochter van Polonius, is waanzinnig geworden door de dood van haar vader. De koningin probeert met haar te spreken, maar ze antwoord slechts met flarden van liefdesliedjes. Laertes, zoon van Polonius, is woedend en wil de waarheid over de dood van zijn vader weten.

Hamlet wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van Polonius en Ophelia's waanzin. Laertes vraagt Claudius waarom hij Hamlet tot nu toe gespaard heeft: behalve de liefde van zijn moeder, heeft Hamlet de steun van het volk. De koning bedenkt een strategie waarin Laertes Hamlet uitdaagt voor een duel. Hij oppert dat Laertes met een niet afgestompt zwaard zal vechten, waarmee hij Hamlet 'per ongeluk' dodelijk kan treffen. Laertes stemt hiermee in en zegt dat hij de punt van zijn zwaard in een dodelijk gif te dopen. Voor de zekerheid zal de koning Hamlet ook nog een beker vergiftigde wijn aanbieden tijdens het duel. De koningin komt binnen en kondigt de dood van Ophelia aan, zij is verdronken.

Het duel begint. Na de eerste treffers biedt de koning Hamlet de vergiftigde wijn aan, die hij afslaat. De koningin wil het glas heffen op haar zoon. Ze drinkt van de vergiftigde wijn.
In de daaropvolgende chaos worden beide duellisten verwond door het vergiftigde zwaard, sterft de koningin en onthult Laertes zijn complot met de koning. Hamlet stort zich op de koning en steekt hem met zijn vergiftigde zwaard, nadat hij hem gedwongen heeft uit de beker te drinken. Laertes sterft na verzoening met Hamlet. Horatio, de beste vriend van Hamlet, wil ook van de vergiftigde wijn drinken. Hamlet vraagt hem dit niet te doen, maar wat er gebeurd is verder te vertellen.

Tijdens zijn geveinsde gekheid zit Hamlet in de knoop met zichzelf. In volgende, bekende, quote vraagt hij zich verscheidene dingen af. Dus om te eindigen, nog even de bekendste quote van Hamlet. To be or not to be:
Te zijn of niet te zijn, dat is de kwestie: of het nobeler is om te lijden onder alles wat het wrede Lot je toeslingert of om de wapens op te nemen tegen een zee van zorgen en er al vechtend een einde aan te maken? Te sterven, te slapen, niets meer; en in die slaap rust vinden voor alle hartzeer en de duizend pijnen die je lichaam je bezorgen, dat zou een einde zijn om jezelf toe te wensen. Te sterven; te slapen: misschien wel dromen: Ach nee, daar wringt het 'm: want welke dromen komen in die dodenslaap, als we de aardse zorgen hebben afgeworpen, het doet ons weifelen: dit is de overweging die leidt tot de ellende van zo'n lang leven, want wie zou de gesel en de hoon van de tijd verdragen, het onrecht van de onderdrukker, de arrogantie van de rijke, de pijnen van een onbeantwoorde liefde, de dwalingen van het recht, de onbeschoftheid van een ambtenaar, en de verachting waarmee onbenullen je geduldige werk belonen, wanneer je rust kan vinden met een simpele dolkstoot? Wie zou dit alles verdragen, zweten en kreunen onder een ellendig bestaan als niet de dreiging van wat achter de dood komt er was, het onontdekte land waar geen reiziger uit weerkeert verwart ons en maakt ons zwak, zodat we liever de lasten dragen die we kennen dan het onbekende tegemoet te gaan. Zo verlamt het geweten ons tot lafaards, en zo wordt gezonde daadkracht verziekt door bleek gepieker en lopen grootse ondernemingen op niets uit. Stil nu, daar is mooie Ophelia! Nymf, laat mijn zonden in je gebeden herinnerd worden.

Auteur - William Shakespeare

Vertaling en bewerking - Bruno Van Heystraeten

Hamlet - Bob Selderslaghs


Horatio, zijn beste vriend - Guillaume Devos

Claudius, de nieuwe koning - Hans Ligtvoet


Polonius, raadsman / Doodgraver - Marc Stroobants


Laërtes zijn zoon / Toneelspeler - Michael Vroemans
Gertrude, de koningin en Hamlets moeder - Nathalie Wijnants
Ophelia zijn dochter en Hamlets geliefde - An Vanderstighelen