Hoe scheep je tatergrage collega's af.

We hebben ze allemaal wel, de praatgrage collega's die je op de meest onmogelijke momenten van je werk af houden. Door deze tips te gebruiken kan je ze afschepen, vriendelijk maar kordaat.

1.Naar het toilet.
Als je op café met iemand staat te praten waar je eigenlijk van af wil, kan je naar het toilet gaan. Dit is op je werk ook mogelijk, als je collega met de nieuwste roddeltjes af komt, verontschuldig je u en loop je naar het toilet. Dit kan je natuurlijk niet elke keer doen.

2. Ga staan

Als je blijft zitten op je stoel, ben je zelf geen meester over het gesprek. Komt die tatergrage collega weer aan je bureau staan, ga dan rechtstaan. Zo maak je duidelijk dat je het gesprek wil afronden. Als je hem al van ver ziet aankomen, kan je hem ook al in de gang tegemoetkomen. Of het allerbeste: subtiel de andere kant uitlopen, wel zorgen dat het niet té hard opvalt.


3. Even koffie halen
Koffie is echt de oplossing voor vele problemen. Duurt je gesprek met je collega te lang, of is het niet boeiend. Neem dan demonstratief je lege kopje en zegt dat het tijd is voor koffie. De kans is wel groot dat je collega mee loopt, maar je kan je collega op te terug weg zeggen dat het tijd is om weer aan de slag te gaan. Al wandelend gaat dit makkelijker dan aan je bureau. Alleen de echt hopeloze gevallen lopen helemaal terug mee.

4. Pak een blocnote
Neem het initiatief over tijdens het gesprek. Dat doe je door onmiddellijk naar een pen en een stuk papier te grijpen, en de vraag te stellen op welke manier je je collega van dienst kan zijn. Zo stuur je het gesprek in de richting van werkgerelateerde zaken in plaats van de laatste kantoorroddels.

5. Loop naar de deur
Managers met een eigen kantoor hebben er over het algemeen een extra stoel staan. Handig voor wanneer er even moet overlegd worden, maar tegelijk ook een gevaar om gesprekken te rekken. Voorkom dat iemand meteen gaat zitten door bij het binnenkomen op te staan. Dat helpt de bezoeker om ter zake te komen en zal de duur van het gesprek danig inkorten. Je kan zelfs nog een stapje verdergaan: als je de bezoeker al van in de gang ziet aankomen, loop dan alvast naar de deuropening. Zo heb je zonder onbeleefd te zijn een grens getrokken tussen hem en je kantoor. Wedden dat hij nu meteen tot de kern van de zaak komt?

6. Stapel papieren
Nog een effectief trucje dat voorkomt dat uw gast kan gaan zitten: leg een stapel papieren op de stoel naast je. Geniepig misschien, maar wel een uitstekend wapen tegen collega’s die je alleen maar van je werk afhouden. Neem het stapeltje alleen weg als je wil dat je gast wat langer blijft om belangrijke zaken door te neme