Beleuvenissen 2011: Folk

De zomer in Leuven is net meer denkbaar zonder de Beleuvenissen, op de 4 vrijdagen in Juli worden pleinen en straten omgetoverd tot het decor van muzikale en visuele evenementen. Zes locaties zijn het decor van gratis optredens die telkens verrassend uit de hoek komen.

Op vrijdag 8 juli was het de beurt aan Folk, deze muziekstijl is oorspronkelijk Engelstalige traditionele volksmuziek. Belangrijke kenmerken is het gebruik van traditionele muziekinstrumenten zoals viool, banjo, accordeon.

Wij hebben kunnen genieten van volgende groepen:

The old firm
De chemie tussen deze drie ras muzikanten is wat deze band zo bijzonder maakt. De muziek van deze band wordt beschreven als Schots/Ierse folkrock, maar ze hebben inmiddels zoveel eigen werk die qua stijl nogal uiteenloopt, dat het moeilijk is deze band in een bepaald hokje te plaatsen. Wat wel vaststaat is dat deze band altijd speelt met een enorme drive, een bond energie en enorm veel passie, wat als een vonk overslaat op het publiek.

Clochard
Clochard gaat actief op zoek naar de grens tussen folk en het Nederlandstalige lied. De teksten staan borg voor donkere humor, zelfrelativering, hopeloze liefdes en een vleug engagement. De kern van Clochard bestaat uit vier muzikanten. De eerste liefde van Clochard ligt bij de eigen Nederlandstalige songs. Daarn komen alle facetten van Clochard aan bod: mooie melodieën, poëtische teksten, meerstemmige samenzang en opzwepende deuntjes. Clochard maakt verder graag eigen versies van bestaande liedjes, en put ook graag uit het brede repertoire van de Europere folkmuziek voor instrumentale tussendoortjes. De groep blijft voor alles een live-band die een goede interactie met het publiek opzoekt. Een avondje van Clochard staat garant voor een evenwichtige mix van ambiance en stil genieten.
The Quest
Centraal staat de vrouwelijke meerstemmigheid. het programma bestaat grotendeels uit eigen nummers en wordt aangevuld door eigen bewerkingen van traditionele volksliederen. Een verfijnd instrumentarium onderstreept de drie stemmen, maar treedt ook af en toe solistisch naar voren. Dit resulteert in een heel afwisselend concertprogramma dat geschikt is voor een ruim publiek. De liederen herinneren aan volksfeesten van toen en de nieuwe melodieën doen Keltisch dromen. Soms intiem, soms vrolijk en sfeervol, soms puur Poëtisch en authentiek.


Angelo Branduardi
Branduardi staat bekend om zijn specifieke, elektrische stijl. Hij combineert moeiteloos volkse met moderne elementen, van folk via jazz en klassiek tot zelfs rock. Zijn teksten zij lyrisch, sprookjesachtig en vaak pure poëzie. Begin jaren '80 legde Branduardi zich, naast het maken van eigen albums, ook toe op het componeren van filmmuziek. In thuisland Italië is hij ondertussen een regelrechte superster, maar ook in Frankrijk, Duitsland en de Benelux weet hij zijn publiek te blijven boeien en sleept hij bovendien vele muziekprijzen in de wacht. Branduardi, filosoof van opleiding, blijft bovenal een meesterlijke songwriter, zoals steeds opnieuw blijkt.

Calan
Calan brengt de uitzonderlijke talenten samen van vijf jonge muzikanten de een coole klank geven aan de Welsche volksmuziek. Met hun hedendaagse en levendige performance blazen ze nieuw leven in de oude tradities: sprankelende melodieën, tapdansmuziek en geïnspireerde en energetische tapdans. Vooraleer weg te smelten in de mooiste en meest pakkende songs, blazen ze op hun manier frisse arrangementen in oude favoriete jigs en reels.