Van pedicure tot poetsmiddel: waar fruitschillen goed voor zijn

Dit krantenartikel vond ik op nina en ik vond het wel interessant om te weten.


Papaya voor pedicures, aardappelen om je grijze haren donkerder te maken, een bananenschil die kneuzingen sneller geneest,... Er zijn heel wat groenten- en fruitsoorten die wonderen kunnen doen voor je lichaam.

Taiwanese onderzoekers hebben ontdekt dat een bananenschil zelfs helpt om depressies te overwinnen. Dat komt doordat de schil een hoog serotoninegehalte bevat, een stof waar je blij van wordt.

Op zoek naar een supersnelle zomerpedicure? Wrijf de schil en de pulp van papaya dan op je voetzolen, je huid zal onmiddellijk zachter aanvoelen.

Wist je dat aardappelen ook goed zijn voor je haar? Je krijgt er zelfs je grijze haren op een natuurlijke manier mee weg.

Je grootmoeder had dan toch gelijk: een appel per dag houdt de dokter weg, maar alleen als je de schil er niet afdoet. Onderzoekers hebben een chemische stof in appels ontdekt die heel wat in zijn mars heeft. Zo is dit zuur dat voor de glanzige schijn van de appel zorgt, onder andere goed voor de spiergroei en om je cholesterolgehalte en bloedspiegel onder controle te houden.

Perziken
De pluizige schil van een perzik bevat een flinke dosis vitamine A, die de huid revitaliseert en hydrateert. Door het eten van de schil, geef je jouw immuunsysteem een flinke boost, verwijder je gifstoffen uit je lichaam en blijft je huid gezond. Maar dat is niet alles: een perzikschil biedt je ogen bescherming tegen de ontwikkeling van staar en verlaagt de risico's op kanker, hartaandoeningen en artritis.

Lust je geen perziken? Dan kan je de vrucht ook gewoon voor een gezichtsscrub gebruiken. Doe een beetje suiker op de binnenkant van de schil en scrubben maar!

Citroenen & limoenen
Citroenen en limoenen bevatten allebei citroenzuur, dat uiterst geschikt is voor het polijsten van brons, koper en andere non-ferro metalen.

Meng het sap met een beetje natriumbicarbonaat voor een beter resultaat.

Je kan natuurlijk ook stukjes van de schil aan een cocktail toevoegen om het geheel wat meer smaak te geven.

Als je citroen- en limoenschillen toevoegt aan olijfolie, dan krijg je niet alleen een betere smaak maar zorg je er tegelijkertijd ook voor dat de olie niet te snel oud wordt.

Heb je last van vieze geurtjes in de microgolfoven? Meng dan wat citroensap met dezelfde hoeveelheid water, doe daarna het sopje in een kom en laat het tien minuten in de magnetron opwarmen.

Sinaasappels
De schil zit vol antioxidanten die het cholesterolgehalte aanzienlijk verlagen. De antioxidanten in de schil zijn volgens een Amerikaanse studie zelf twintig keer sterker dan die in het vruchtensap.

Maak je tussendoortjes net dat tikkeltje gezonder door de schil aan taarten, gebakjes en muffins toe te voegen. Zin in een gezond sapje? Stop dan een ongeschilde sinaasappel in de blender.

Bananen
Gebruik de binnenkant van de bananenschil om de bladeren van je huisplanten een mooie glans te geven. De schil doet bovendien niet alleen dienst als een natuurlijk pesticide, maar ook als meststof.

Zien jouw schoenen er uit alsof ze hun beste tijd hebben gehad? Poets ze dan eerst op met de schil en veeg daarna de restjes van de banaan weg met een proper doekje. In slechts een paar minuten tijd zullen je schoenen opnieuw blinken.

Bananenschil bevat potassium en antioxidanten die de huid zacht maakt en ervoor zorgt dat een wonde of blauwe plek sneller en beter geneest. Leg de schil op een blauwe plek en je zal zien dat de bloeduitstorting sneller zal wegtrekken.

Ben je gebeten door een vervelende mug? Wrijf de schil dan op de beet, het zal de jeuk aanzienlijk verminderen.

Wist je dat je de schil zelfs kan eten? Maar dan moet je hem wel eerst koken, ofwel in de blender stoppen. Kook de schil tien minuten, laat het water vervolgens eventjes afkoelen om het sap daarna op te drinken.

Taiwanese onderzoekers hebben ontdekt dat een bananenschil zelfs helpt om depressies te overwinnen. Dat komt doordat de schil een hoog serotoninegehalte bevat, een stof waar je blij van wordt.

Daarnaast is de schil ook goed voor je ogen, omdat het antioxidanten bevat die je ogen beschermen tegen sterke uv-stralen, de voornaamste oorzaak van staar.

Papaya
Op zoek naar een supersnelle zomerpedicure? Wrijf de schil en de pulp van papaya dan op jouw voetzolen, je huid zal onmiddellijk zachter aanvoelen. Papaya is rijk aan vitamine A en papaïne, die dode huidcellen verwijdert.

De schil is ook uitermate geschikt voor een exfoliërend gezichtsmasker. Wrijf het over je gezicht en laat het maskertje vijf minuten inwerken. Laat het niet te lang intrekken, want hier droogt je huid van uit.


Kiwi's
De harige huid van een kiwi smaakt dan wel vies, toch is het zonde om het zomaar weg te gooien. Het bevat tot drie keer meer antioxidanten dan het vruchtvlees en zou de risico's op kanker verlagen.

De huid bestrijdt ook Staphylococcus en E-coli, die voedselvergiftiging veroorzaken. Krijg je de harige huid niet rauw binnen, mix het dan met andere fruitsoorten en maak er een smootie van.

Aardappel
Een aardappelschil is goed voor 50 procent van de dagelijkse hoeveelheid van vezels, kalium, ijzer, zink en vitamine C.

Wist je dat aardappelen ook goed zijn voor je haar? Je krijgt er zelfs je grijze haren op een natuurlijke manier mee weg. Kook de aardappelschil een half uurtje in kokend water en laat het vervolgens afkoelen. Gebruik het water als conditioner voor je haar. Je zal zien dat je grijze haren donkerder zijn geworden, wat je meteen een kappersbezoek bespaart.

Peren
De schil van een peer barst niet alleen van vezels, maar er zitten ook veel meer vitaminen en voedingsstoffen in dan in het vruchtvlees. Volgens onderzoekers zou de schil antioxidanten bevatten die het risico op kanker verlagen. (kgm)